[O1] na półsprzęgle odgłosy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartoszklos1
    Classic
    • 2019
    • 11
    • Octavia II (1Z3)
    • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez msemafor
    Trochę już śledzę ten olejowy wątek i chciałem się tylko upewnić, czy za bardzo nie ryzykuję zmieniając producenta oleju, którego wymianę mam za 4 tys. km. Wymiana będzie za jakieś 2 miesiące w O1 2007r. BFQ z LPG przy przebiegu 134 tys. km. (obecnie 129 tys. km). Poprzednie 3 wymiany co 15 tys. km. był wlewany MOTUL X-Max 0W40 po płukance LM.

Teraz myślę o dodaniu już teraz płukanki Archoil2300 i przy przebiegu 134 tys. km. wymiana na SPECOL Spec Gold Synthetic SN/CF 0W40 + Archoil AR9100 lub NESTE City Pro 0W40 + Archoil9100.
    Trasa, jaką pokonuję codziennie to 80 - 100 km, z czego 30 - 35 km jazda miejska, a reszta drogą szybkiego ruchu (ok. 120 km/h). Nie odnotowuję wyraźnego apetytu silnika na olej, dolewki są symboliczne.

• Zostać przy MOTULU i dodać mu ewentualnie Archoil 9100?
      Zmienić na SPECOL Spec Gold Synthetic SN/CF 0W40 + Archoil AR9100?
      Zmienić na NESTE City Pro 0W40 + Archoil9100?
      Płukankę Archoil2300 wlać już teraz czy jeszcze poczekać?

Dzięki za wszystkie rady i wskazówki.
    Propozycja: Wlej jakikolwiek z listy - poprzedź płukanką - i nie wlewaj dodatków
  • bartoszklos1
    Classic
    • 2015
    • 10

witam
    od pewnego czasu zauważyłem chrobotanie przy wciśniętym do połowy - tak na oko sprzęgle, przy wciśniętym cisza, przy puszczonym cisza, ale gdy mam wciśnięte mniej więcej do połowy coś rzegota, i powoli nerwuje mnie te Auto przy jeździe nic nie słychać, tylko na luzie przy puszczaniu sprzęgła. Oprócz tego czasami ciężko wchodzi jedynka, ale wg mnie to nie ma nic wspólnego - kwestia regulacji bo cofnę lewarek lekko do dwójki i jedynka wchodzi dobrze wtedy. ale co z tym sprzęgłem może da się tym trochę pojeżdzić! włożyłem już do niego troche kasy i jak bym miał jeszcze sprzęgło robić to chyba odpuszcze!

Komentarz

• aniol
      RS
      • 2012
      • 5228
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

bartoszklos1, U mnie też słychać takie szorowanie przy puszczaniu.Ale mam to od początku tj.ze70tys.km.Nie ruszam tego bo nic innego się nie dzieje.
      http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
      Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Ozdar
        Ambiente
        • 2014
        • 144
        • Superb III (3V3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

bartoszklos1, taki hałas jak na tym filmiku? Koło dwumasowe.
        W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• bartoszklos1
          Classic
          • 2015
          • 10

kolego Ozdar dźwięk podobny do tego z filmiku :/ jednak u mnie jest znacznie ciszej jeszcze. jak się drzwi zamknie i okna to ledwo słychać, ale gdy otworze wiadomo - jest głośniej ale nie tak jak na filmiku, w zasadzie to bardzo mało jeżdżę, owszem nerwuje ale narazie bym to musiał zostawić, autem niby nie szarpie jeździ się płynnie
          jest ktoś jeszcze kto jeździ dłużej z taką przypadłością?

i w ogóle jakie są koszty? coś o regeneracji słyszałem chyba 650 to pewnie 1000 wyjdzie jak nic

Komentarz

• Ozdar
            Ambiente
            • 2014
            • 144
            • Superb III (3V3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Kompletne sprzęgło LUK 1 400 zł + około 500 zł robocizna.

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

Ozdar, 1400 to chyba nie do AGR...ja u kolegi elemenateur kupiłem komplet SACHS za +/- 1150, robota 300 (po znajomości) i w 1500 się zamknąłem.
              رافال
              Spoty
              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Ozdar
                Ambiente
                • 2014
                • 144
                • Superb III (3V3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

rafiki, wziąłem pierwszą cenę z Allegro dla kompletnego sprzegła do AGR żeby podać ogólny zarys kosztów.

Komentarz

• bartoszklos1
                  Classic
                  • 2015
                  • 10

a montował ktoś takie cudo trzeba coś przerabiać? miałbym pare groszy przyoszczędzone a tak jak pisałem jeżdżę bardzo mało - do pracy mam pieszo jedynie gdzieś na week wyjechać i na lato mam zaplanowany wyjazd 500 km w jedna stronę, więc trochę strach się wypuszczać, szarpie wtedy na sztywnym kole mocno albo nie ma różnicy w jeździe?

najgorsze jest to ze auto warte 4 tys a już zainwestowałem w niego 1500,- jeszcze ponad tysiąc mnie wykończy a jeszcze za blacharke sie nie wziołem

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

bartoszklos1, może nie dokładnie takie, ale już nie jeden i nie dwóch zamieniło dwumasę na sztywne koło http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=52348 to akurat przykład z AHF 110 KM, ale zasada taka sama
                    رافال
                    Spoty
                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

Pracuję...